poniedziałek, 27 maja, 2024
Strona głównaPomieszczeniaKuchniaHigiena w kuchni - kilka zasad, o których warto pamiętać

Higiena w kuchni – kilka zasad, o których warto pamiętać

Kuchnia to wyjątkowe miejsce w domu, dlatego też powinniśmy zadbać w nim o szczególną higienę. Przechowywanie jedzenia, przygotowywanie posiłków, wspólne ich jedzenie – wszystko to wymaga wzmożonej staranności i koncentracji w utrzymaniu czystości. Jak zatem odpowiednio zatroszczyć się o przygotowywanie posiłków w swojej kuchni?

Mieszkanie powinno być nie tylko wygodne, ładne, ale także na tyle funkcjonalne, by z łatwością dbać w nim o higienę. Każdy z nas stosuje zatem różne rozwiązania, które poprawią jakość codziennego życia, jak i sprawią, że prawidłowa higiena w domu nie będzie utrudniona bądź związana z większą ilością czasu poświęconego na sprzątanie. Niemniej jednak jedno pomieszczenie w domu wymaga większego nakładu pracy – to kuchnia.

Higieniczna kuchnia

Kuchnia to, obok łazienki, miejsce w domu wymagające szczególnej dbałości o higienę. W niej bowiem codziennie przygotowujemy wszystkie posiłki. Każdy chyba zgodzi się z twierdzeniem, że to, w jakich warunkach przechowujemy i przygotowujemy jedzenie ma ogromny wpływ na ich jakość. Czystość to podstawa, by nie tylko jeść smacznie, ale i zdrowo!

Na to zwróć uwagę!

Ważnymi miejscami w kuchni, na których higienę należy zwrócić szczególną uwagę jest zlew, kosz na śmieci, lodówka, a także deski do krojenia. Zaniedbanie tych elementów wyposażenia kuchni może wpłynąć negatywnie nie tylko na smak potraw ale nawet na nasze zdrowie. W źle umytym zlewie z resztkami jedzenia, w koszu na śmieci, czy lodówce, w której znajdują się np. już nieświeże produkty, gromadzą się bakterie i pleśń, które są przyczyną wielu chorób i dolegliwości.

Regularne sprzątanie

Czysta kuchnia to taka, z której regularnie są usuwane wszelkie zanieczyszczenia związane z jedzeniem bądź przechowywaniem pożywienia. Warto na bieżąco myć naczynia, najlepiej zaraz po użyciu, systematycznie przeglądać produkty w lodówce i usuwać te już przeterminowane czy nieświeże. Koniecznie pamiętać też trzeba o cyklicznej wymianie ścierek do rąk, gąbek do zmywania czy szmatek, w innym wypadku staną się one prawdziwym siedliskiem bakterii. Warto też wyposażyć kuchnię w bezdotykowy kosz na śmieci. Dzięki temu będziemy obcować z mniejszą ilością zarazków, choć i tu nie można zapomnieć o regularnym czyszczeniu – najlepiej nie rzadziej, niż raz w tygodniu.

Przybory kuchenne

Fakt, że to właśnie rękoma przygotowujemy nasze posiłki nie dla wszystkich jest oczywisty. Zwróćmy zatem szczególną uwagę na konieczność mycia rąk przed dotknięciem jedzenia. Czynność ta jest bardzo ważna teraz, w okresie wzmożonego zagrożenia niebezpiecznymi drobnoustrojami, bo prawidłowa higiena rąk ma wyjątkowe znaczenie prewencyjne. Niemniej istotna jest też dbałość o czystość przyborów kuchennych, bo tu także mogą gromadzić się bakterie. Pamiętajmy, by regularnie je czyścić, a także wybierać te wykonane z bezpiecznego materiału i o designie, który łatwo utrzymać w czystości. Dobrym na przykład rozwiązaniem jest stosowanie więcej niż jednej deski do krojenia, zwłaszcza, gdy często spożywamy mięso. Do niego dobrze jest mieć osobną deskę właśnie ze względów higienicznych.

By kuchnia była przyjaznym miejscem do przygotowywania posiłków, należy regularnie dbać o jej czystość, stosując wygodne rozwiązania, a także pamiętając o systematycznych porządkach. Wystarczy kilka nawyków, by to miejsce zawsze było higienicznie czyste i wręcz zachęcające do gotowania nowych dań!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments