Zakup patelni stalowej może się okazać inwestycją wieloletnią pod warunkiem, że odpowiednio będziesz się z nią obchodził. Co to znaczy? W praktyce chodzi o należytą pielęgnację czy staranne przechowywanie, ale jest jeszcze coś. Szef kuchni zdradza, na czym polega wypalenie patelni i dlaczego jest to dobry sposób na zadbanie o jej długą żywotność.
Jaką patelnię należy zahartować?
Niektóre patelnie źle znoszą wysokie temperatury, a już zwłaszcza bezpośredni kontakt z otwartym ogniem. Teflon czy aluminium mogą pod jego wpływem tracić swoje właściwości, a nawet deformować się czy rysować. Uszkodzenia te często utrudniają, a nawet uniemożliwiają dalsze użytkowanie w kuchni. Jednak w przypadku innych patelni – stalowych – hartowanie jest konieczne. Jeszcze przed pierwszym użyciem warto je wypalić. Robią tak najwięksi szefowie kuchni z całego świata. Po co? Żeby odpowiednio przygotować je do obróbki termicznej składników potraw.
Na czym polega wypalanie – hartowanie patelni stalowej?
Hartowanie patelni stalowej nie jest procesem skomplikowanym, ale wymaga szczególnej uwagi i ostrożności. Mamy tu bowiem do czynienia z wysokimi temperaturami i otwartym ogniem. Ale od początku – zobacz, jak krok po kroku powinno wyglądać wypalanie patelni stalowej:
Przez 30 minut namaczaj patelnię stalową w ciepłej wodzie.
Powtórz czynność jeszcze raz.
Gdy woda ostygnie przemyj wnętrze patelni – nie musisz używać płynu do naczyń, wystarczy gąbka (ale nie ostra).
Opłucz patelnię i osusz ją bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Nasyp na patelnię grubą warstwę soli.
Wstaw patelnię z solą na ogień. UWAGA: Na tym etapie, pod wpływem zachodzącej reakcji może dojść do niewielkich zmian w kolorze patelni stalowej. Ale spokojnie, jest to naturalnie i nie wpływa negatywnie na jakość naczynia.
Wysyp sól, wytrzyj dno patelni.
Nalej do patelni olej roślinny i rozgrzej go.
Umieść na gorącym oleju talarki z ziemniaków.
Smaż ziemniaki 4-5 razy do zarumienienia.
Wyrzuć usmażone ziemniaki. UWAGA: Choć apetycznie wyglądają i pachną nie nadają się do jedzenia (mogą zawierać szkodliwe związki).
Ostrożnie pozbądź się gorącego oleju.
Zostaw patelnię na całą dobę – w tym czasie stal połączy się z resztką tłuszczu i dzięki temu smażenie będzie lepiej wychodziło.
Jak widzisz, trzeba nieco czasu poświęcić na wypalenie patelni. Nie jest to skomplikowane ani pracochłonne, wymaga stosowania tylko tych składników, które znajdziesz w domu. Jednak, jak wspomnieliśmy, zachowaj ostrożność, aby się nie oparzyć.
Po co hartuje się stal w kuchni?
Zastanawiasz się, czy na pewno hartowanie jest niezbędne? Oczywiście możesz z niego zrezygnować, ale raczej żaden szef kuchni tego nie zaaprobuje. Wiele osób nie lubi smażyć czy dusić potraw na patelni stalowej, twierdząc że dania przywierają i przypalają się. To właśnie efekt nieodpowiedniego przygotowania naczynia. Tymczasem przepalenie zgodnie z powyższą instrukcją wystarczy, aby na patelni móc przyrządzać idealne jedzenie bez horrendalnych (i niezdrowych) ilości tłuszczu.