Płyty indukcyjne cieszą się rosnącą popularnością. Są eleganckim, łatwym do utrzymania w czystości i przede wszystkim funkcjonalnym wyposażeniem kuchni. Czy do płyty indukcyjnej konieczny jest zakup specjalistycznych garnków? Podpowiadamy w poniższym artykule.
1. Czy do płyt indukcyjnych potrzebne są specjalne garnki?
2. Garnki na indukcje – podział ze względu na materiał wykonania
3. Garnki ze stali nierdzewnej Solgaz
Czy do płyt indukcyjnych potrzebne są specjalne garnki?
Wszystko zależy od materiału, z którego garnek jest wykonany. Najważniejsze jest dno garnka, które powinno zawierać w sobie stal ferromagnetyczną. Co istotne, nowoczesne modele garnków, które można stosować na kuchence indukcyjnej, posiadają już specjalne oznaczenie. Symbol indukcji występuje zazwyczaj na spodzie, z zewnątrz naczynia i swym wyglądem przypomina niewielką pętelkę.
Garnki na indukcje – podział ze względu na materiał wykonania
Jak już wspomniano wyżej, to, czy garnek będzie działał na płycie indukcyjnej, jest zależne od materiału, z którego wykonano jego dno. Producenci garnków często stosują stopy różnych metali. Do najczęściej występujących należą stopy aluminium, miedzi, mieszanka chromu i niklu, emalia, ceramika, szkło, żeliwo.
Płyta indukcyjna normalne garnki
Zamierzasz kupić płytę indukcyjną, ale nie wiesz, czy musisz dokupić specjalne garnki, czy może te już posiadane będą odpowiednie? Najłatwiej to sprawdzić, szukając symbolu indukcji na produkcie. Polecanym sposobem jest również próba przyczepienia do niego magnesu. Jeśli garnek go przyciąga, to może być użytkowany na płycie.
Garnki żeliwne na indukcje
Garnki indukcyjne żeliwne (połączenie stopu żelaza z węglem), są wyjątkowo trwałe, wytrzymałe i odporne na uszkodzenia, a także świetnie przewodzące ciepło. Niestety, ich wadą jest dość duży ciężar.
Garnki emaliowane na indukcję
Kolejnym rodzajem naczyń, które można stosować na płytach, są garnki indukcyjne emaliowane. Ich zaletą jest bezpieczeństwo – emalia to bowiem mieszanka nadającego barwę specjalnego pigmentu ze szkłem, który jest najbardziej zdrowym i bezpiecznym tworzywem do gotowania.
Garnki miedziane na indukcje
Garnki indukcyjne miedziane równomiernie rozprowadzają ciepło, ponadto gotowane w nich potrawy nie przypalają się i nie przywierają do ścianek. Dodatkowo są zazwyczaj pokrywane w środku stalą szlachetną, ułatwiającą utrzymanie ich w czystości.
Garnki aluminiowe na indukcje
Polecane są też garnki indukcyjne aluminiowe, słynące z doskonałych właściwości przewodzenia ciepła, co pozwala na bardzo szybkie przygotowywanie potraw. Ich zaletą jest również duża lekkość, choć są mniej odporne na uszkodzenia niż np. naczynia stalowe.
Garnki indukcyjne z powłoką ceramiczną
Garnki ceramiczne na indukcje, podobnie jak modele z emalią, są bezpieczne w użytkowaniu. Są jednak podatne na uszkodzenia, dlatego do mieszania w nich potraw powinno się stosować jedynie plastikowe albo drewniane łyżki i inne akcesoria.
Garnki indukcyjne szklane
Garnki szklane na indukcje nie uczulają, posiadają właściwości antybakteryjne i nie pochłaniają zapachu gotowanych w nich potraw. Znakomicie rozprowadzają ciepło. Są jednak dość ciężkie i niestety łatwo je uszkodzić. Więcej wartościowych informacji na temat różnych typów garnków nadających się do kuchenek indukcyjnych znaleźć można na stronie http://solgaz.eu/blog/jakie-garnki-do-plyty-indukcyjnej-wybrac-przeglad-naczyn-do-plyt-indukcyjnych/.
Garnki ze stali nierdzewnej Solgaz
Szczególnie polecanym wyborem są komplety naczyń na indukcję marki Solgaz. Są one wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej i dostępne w różnych rozmiarach. Są funkcjonalne, a przy tym łatwe w utrzymaniu czystości, może je bowiem z powodzeniem myć w zmywarce. Sprawdzają się także do gotowania na płytach halogenowych i ceramicznych.