piątek, 29 marca, 2024
Strona głównaPoradnikiStal nierdzewna czy kwasoodporna

Stal nierdzewna czy kwasoodporna

Różne rodzaje stali zdobywają z roku na rok coraz większą popularność. Znajdują bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się rodzina stali nierdzewnych. Według PN-EN 10088 dzielimy je ze względu na ich najważniejszą cechę:

  • żaroodporność
  • nierdzewność
  • żarowytrzymałość

Jak rozróżnić stal nierdzewną i kwasoodporną?

W grupie stali odpornych na korozję do niedawna obowiązywał również podział na stopy nierdzewne oraz kwasoodporne. Do stali nierdzewnych zaliczało się stal martenzytyczne i ferrytyczne stopy chromowe, a do stali kwasoodpornych – stopy austenityczne chromowo-niklowe.

Stalą kwasoodporną nazywano stopy stali odpornych na oddziaływanie kwasów organicznych i nieorganicznych. Zaliczono do nich stale chromowo-niklowe o zawartości 15-20 procentCr i 8-14 procentNi (typu 18-8, 18-10), które zawierają możliwie najniższą zawartość węgla.

Inna systematyka stali odpornej na korozję w obowiązującej w Polsce normie europejskiej PN-EN 10088. Według niej, pod terminem stal nierdzewna (podlinkowanie https://sklep-metale.pl/stal-nierdzewna-i-kwasoodporna) widnieją wszystkie rodzaje stali odpornych na korozję. W związku z tym znajdziemy w tej samej grupie zarówno stale nazywane nierdzewnymi jaki kwasoodpornymi. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że poszczególne stopy stali różnią się między sobą z racji na mieszanie ich z pierwiastkami i substancjami dodatkowymi takimi jak min.:

  • molibden
  • nikiel
  • tytan
  • chrom

Praktyczny podział stali nierdzewnych

Jedną z najbardziej znanych stali odpornych na korozję jest stal austenityczna A2. Jest ona najczęściej stosowana wszędzie tam gdzie nie jest wymagana wysoka odporność na szkodliwe działanie kwasów. W związku z tym często ją znajdziemy w elementach stalowych, które znajdują swoje zastosowanie poza budynkami. Jest odporna na czynniki atmosferyczne (przede wszystkim opady),a ponadto łatwo poddaje się spawaniu. Dosyć istotną jej cechą jest także to, iż stal ta nie wchodzi w reakcje z produktami żywnościowymi, co podwyższa znacząco zachowanie higieny oraz bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym.

 

Innym popularną stalą jest stal austenityczna A4. Jest używana ona tam gdzie występuje agresywne środowisko o obniżonym pH. Szczególnie często używana jest przy produkcji elementów, znajdujących zastosowanie w kanalizacji oraz w przemyśle chemicznym. Może być ona także stosowana przy działaniu wysokiej temperatury.

Co łączy stal nierdzewną i kwasoodporną?

Oba rodzaje stali dotyczą gatunków stali nie podatnych na rdzewienie. Drugą bardzo ważną cechą je łączącą jest również możliwość regeneracji błony ochronnej na powierzchni. Jest to bardzo ważne dla elementów, które są często rysowane czy gięte. Dalsze modyfikowanie tych podstawowych stopów umożliwia stworzenie materiałów o innych pożądanych cechach.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments