Blat kuchenny to przede wszystkim materiał, który musi być wytrzymały i praktyczny. Taki, któremu niestraszne jest oblewanie, uderzanie o niego i krojenie na nim różnego rodzaju warzyw, mięs i owoców. Blat kuchenny – laminowany. Ale czy idealny?
Rodzaje blatów kuchennych
Przede wszystkim blat kuchenny laminowany to blaty stworzone z płyty, o różnym stopniu połysku. Mogą być też matowe, półmatowe, a także imitować dowolny materiał. Grubość, którą należy z nimi kojarzyć to 28 lub 38 mm. Im droższy blat, tym ma inne zakończenie – może być na przykład zaokrąglone lub zabezpieczone w inny, fabryczny sposób. Na rynku dostępnych jest wiele opcji, dlatego, że takie blaty kuchenne są bardzo wytrzymałe. Owszem, można stworzyć blat z litego drewna, które nie jest aż tak porządne, ale meblowanie kuchni to inwestycja na lata. Blat, na którym wykonuje się większość czynności, na przykład siekanie czy krojenie, powinien być mocny, odporny na wszelkiego rodzaju zarysowania i obicia. Drewno w tej postaci nie może nam tego zagwarantować, ale blat laminowany już tak.
Zalety blatów laminowanych
Przede wszystkim są bardzo odporne na czynniki zewnętrzne, na przykład na wysoką temperaturę. Gdy położymy na ladzie gorący garnek, na chwilę, istnieje ogromna szansa, że blatu nic się nie stanie, w przeciwieństwie do innych materiałów. Rekordowo wytrzymuje temperaturę około 160 stopni Celsjusza. Dodatkowo płyta laminowana jest miękka, można ją łatwo przeciąć i dopasować do mebli. Nie potrzeba specjalistycznych sprzętów do tego, a także jest łatwa w pielęgnacji. Pielęgnacja zaś zawęża się do użycia popularnych środków chemicznych. Z dobrych blatów laminowanych brud schodzi szybko, nie trzeba do niego używać drucianych szczotek, które zarysowują powierzchnię. Łatwe w zamontowaniu, potrafią imitować nawet najdroższy materiał, dzięki czemu kuchnia wygląda na o wiele bardziej ekskluzywną i elegancką, a przy tym jest niesamowicie praktyczna. Nie musimy się bać używać naszych blatów, ponieważ ich wytrzymałość jest na wysokim poziomie. To sprawia, że kuchnia ostatecznie może stać się naszym królestwem.