Pieczywo jest jednym z podstawowych elementów diety większości Polaków i trudno wyobrazić sobie dom, w którym w ogóle go nie ma. Chleb zajmuje ważne miejsce w naszej tradycji, towarzyszy nam na co dzień, ale jest też ważnym symbolem gościnności. Nic więc dziwnego, że wśród najważniejszych akcesoriów kuchennych wymienia się naczynia do jego przechowywania, czyli właśnie chlebaki.
Nieprawidłowo przechowywane pieczywo może wysychać i twardnieć lub wręcz przeciwnie, wilgotnieć i zachodzić pleśnią. Aby zapobiegać tym niechcianym zjawiskom, stosuje się chlebaki. Obecnie pełnią one funkcję nie tylko praktycznego pojemnika, ale też ważnego elementu dekoracyjnego w kuchni.
Wielkość i konstrukcja chlebaka
Wybierając chlebak do swojej kuchni musimy wziąć pod uwagę przede wszystkim jego wielkość. Pojemnik powinien być wystarczająco duży, by pomieścić pieczywo dla wszystkich domowników. Jednocześnie nie należy przesadzać z rozmiarem. Chlebak ustawiony na kuchennym blacie nie powinien zabierać miejsca niezbędnego do przygotowywania potraw.
Poszczególne rodzaje chlebaków różnią się między sobą budową. Co prawda wszystkie posiadają dno i ruchomą pokrywę, jednak połączenie tych elementów może być wykonane na różne sposoby. Jeszcze kilka lat temu najmodniejsze były chlebaki z odsuwaną do góry pokrywą i takie pojemniki wciąż są produkowane. Jednak znacznie większym zainteresowaniem cieszą się pojemniki z podnoszoną pokrywą na zawiasach.
“Bardzo ciekawą propozycją są chlebaki ze zdejmowaną pokrywą drewnianą. Takie rozwiązanie pozwala na wykorzystanie pokrywy w charakterze deski do krojenia lub podawania pieczywa do stołu” – opowiada nasz rozmówca z internetowej hurtowni porcelany i wyposażenia kuchennego Porcelana24.pl.
Materiał, z którego wykonano chlebak
W nowoczesnych kuchniach, gdzie istotna jest nie tylko funkcjonalność, ale też elegancja, najczęściej spotykamy metalowe chlebaki. Pojemniki na pieczywo wykonane z emaliowanej stali są niezwykle eleganckie, a dodatkowo wyjątkowo trwałe. Niegroźne są im lekkie uderzenia czy zarysowania, można bezpiecznie czyścić je za pomocą wody z płynem do mycia naczyń. Zapewniają długotrwałą świeżość pieczywa i są niewątpliwą ozdobą kuchennego wnętrza.
Alternatywnym rozwiązaniem są pojemniki z tworzywa sztucznego. Choć mniej trwałe od chlebaków stalowych, również dość dobrze spełniają swoje zadanie i nie przysparzają kłopotów w utrzymaniu ich w czystości. Ich najważniejszą zaletą jest jednak cena, zazwyczaj sporo niższa niż pojemników z metalu.
Dostępna oferta chlebaków jest dziś bardzo duża, dlatego kupując taki pojemnik nie ma potrzeby poszukiwania kompromisów. W dobrze zaopatrzonym sklepie z naczyniami kuchennymi i zastawą stołową z pewnością znajdziesz chlebak spełniający wszystkie twoje wymagania.