Oryginalna kuchnia? Męska przestrzeń do gotowania? Jeżeli potrzebujesz niekonwencjonalnego wnętrza kuchennego, skorzystać z cegły, która w różnych wariantach świetnie się sprawdzi do każdego indywidualnego wnętrza.
Cegła w kuchni-zalety
Cegła to dodatek, który możemy dopasować do ściany między ciemnymi meblami. Idealnie sprawdzi się w kuchni, w której są też jasne meble, jasna aranżacja, wystarczy odpowiednio dobrać jej kolor. Cegła jest odporna na wiele urazów mechanicznych, nie wchłania wilgoci i wytrzyma, jako ozdoba na naszych ścianach, bardzo długo. Izoluje przestrzeń, a także znacznie wycisza wnętrze. Jest też w pewnym sensie uniwersalna, bo w razie znudzenia, szybko można ją przemalować na inny kolor. Sprawdzi się w wielu pomieszczeniach, sprawiając, że kuchnia będzie wyglądać zupełnie inaczej – znacznie ciekawiej niż płytki, które są praktycznie w każdym domu jednorodzinnym. Owszem, mają one ciekawe wzory, jednak cegła, jako zdecydowana nowość na rynku dekoracjami do wnętrz, jest jeszcze bardziej interesująca. Kuchnia, z jej udziałem, nabierze ciekawego smaku. I ze smakiem będzie się w niej jadało.
Wady cegły w kuchni
Ale zawsze wszystko ma dwie strony medalu. Cegła ma też pewne wady, o których warto wspomnieć, aby później, jeżeli się na nią zdecydujemy, nie pożałować wyboru. Ten materiał zmniejsza optycznie pomieszczenie, ponieważ jest ciężka i przytłaczająca – może nie sprawdzić się w drobnych kuchniach, w których liczy się szyk i elegancja. Meble, które dobierzemy do cegły, niech nie będą zbyt stroje, bo pomieszczenie wyjdzie nam rodem z przepychu rokoko, a nie takiego efektu oczekujemy. Dozujmy więc ilość użytego przez siebie materiału, na przykład na gołą część ściany i dopiero później próbujmy dodać jej trochę więcej gdzie indziej. Ładna kuchnia to smaczne jedzenie, smaczne jedzenie to wielokrotnie tłuszcz. Cegła może go wchłaniać w dużych ilościach, zwłaszcza jeżeli lubujemy się w kuchni polskiej – zabezpieczmy więc ją odpowiednimi, specjalistycznymi lakierami, by zapobiec jej niszczeniu.