Białe kuchnie to hit sezonu, jednak nie każdemu odpowiada to rozwiązanie. Jest ono specyficzne, a za duża ilości bieli nie odpowiada osobistym preferencją. Dlatego warto przełamać ten kolor drewnianym blatem, który niebanalnie odmieni wnętrze.
Fakty związane z drewnianym blatem
Biała kuchnia to najczęściej i najchętniej wybierana kuchnia. Biały kolor przywodzi na myśl czystość, ale jej nadmiar skutecznie psuje nam nastrój. Drewniany blat, prawidłowo zaimpregnowany i obrobiony, może zdziałać cuda. To wybór, który sprawi, że wnętrze stanie się eleganckie i nieco nowoczesne. Drewniany blat ma jednak swoje minusy, a także wymagania, jak odpowiednia pielęgnacja, która pozwoli mu wytrzymać dłużej niż kilka miesięcy. Warto zainwestować nie tylko swoje pieniądze, ale także czas w dbanie o taki blat. Bez tego cieszenie się takim elementem jest mało możliwe. Ten trud wynagrodzi nam jednak aranżacja naszej kuchni, która zachwyci każdego, nawet wymagającego gościa. W zależności od rodzaju drewna, z jakiego ma być stworzony blat, można dobrać taki, który przyjemnie trzyma ciepło lub jest nawet odporne na wilgoć (na przykład drewna z drzew egzotycznych).
Blat z drewna litego lub klejonego
Te dwa rodzaje drewna również mają swoje plusy i minusy. Drewno lite to przede wszystkim mało obrobiony materiał, na którym widać naturalne nierówności i ciekawy układ słojów. Nadaje się najlepiej do kuchni, w których panuje nieco surowy lub rustykalny wygląd. Będą dość egzotycznie wyglądać z połączeniem bieli, nadając niepowtarzalny charakter pomieszczeniu. Drewno klejone to drewno, które zostało pozbawione swej naturalnej formy. Jest gładsze i wpasuje się w delikatne aranżacje kuchni, aby tylko przełamać biel i być praktycznym dodatkiem. Jego plusy to przede wszystkim większa wytrzymałość. Blat stworzony z tego rodzaju drewna nie ulega niszczeniu, nie wchłania w siebie takiej ilości wody i lepiej pasuje do mebli. Nie ma jednak tego charakteru, jak jego konkurent. Natomiast wybór i tak zależy od predyspozycji osoby, która decyduje się na takiego rodzaju blat do swojej kuchni. Czy będzie wolała praktyczne rozwiązanie, czy wręcz przeciwnie – takie, które zwala z nóg?