Marcowa aura sprzyja rozpoczęciu prac w ogrodzie. To najlepszy miesiąc na pierwszy siew kwiatów, czy nawet niektórych warzyw. Sprawdź, które rośliny najlepiej sadzić w marcu i jak dbać o nie zaraz po zasadzeniu!

Początek marca

To najlepsza pora na zasianie rzodkiewki, szpinaku, kopru czy nawet marchwi. Można też zdecydować się na wysiew sałaty, kapusty czy selera, choć lepiej zasiać je jeszcze wcześniej – pod koniec lutego. Wysiane nasiona należy zakryć agrowłókniną; choć marzec jest już stosunkowo ciepły, noce cały czas są zimne, co zagraża rosnącym roślinom. Rośliny najlepiej regularnie dogrzewać; nic nie szkodzi na przeszkodzie temu, aby trzymać je w szklarniach lub w warunkach domowych.

Druga połowa marca

Pomidory, papryka i bakłażan to warzywa, które można zacząć uprawiać w drugiej połowie marca, o ile temperatura temu sprzyja – te rośliny są dość ciepłolubne. W celu zapewnienia odpowiednich warunków, najlepiej postawić doniczki niedaleko źródeł ciepła (np. kaloryferów) lub zapewnić im odpowiednią temperaturę w szklarni. Niektórzy praktykują nakrywanie donic słoikami czy folią; należy jednak kontrolować przy tym wilgotność powietrza, aby nie dopuścić do przegnicia roślin.

Koniec marca

Jeśli pod koniec marca noce nie są już zimne i temperatura utrzymuje się na poziomie dodatnim, to odpowiedni moment na wysianie roślin strączkowych, a także szpinaku, jarmużu czy pietruszki. To w ich przypadku niezbędne jest najbardziej regularne odchwaszczanie czy nawadnianie. Koniec marca to też odpowiednia pora na zasianie kwiatów: lwiej paszczy, szałwi, gazanii czy atsra chińskiego. Podobnie jak w przypadku warzyw, najlepiej okryć je folią lub specjalnymi osłonami w celu zapewnienia dobrej wilgotności.

Marzec to najlepszy miesiąc na pierwszy siew; zasiane rośliny wymagają jednak dogrzewania i okrywania, nawet jeśli trzymamy je w domach. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej – ciekawie akcesoria i rady niezbędne przy prawidłowej pielęgnacji młodych roślin znajdziesz na stronie Substral!