Stoliki w Twojej kawiarni czy restauracji powinny być wygodne, funkcjonalne i dopasowane do przestrzeni. Jeśli stół spełnia te kryteria, a podstawa do stołu jest wytrzymała, Twoi klienci będą zadowoleni i będą dobrze czuć się w otoczeniu.

 

Urządzając kawiarnię, zastanawiasz się pewnie, jak wybrać odpowiednie meble i gdzie je ustawić. Miejsce na stoły powinno być ustalone wcześniej – we wstępnej fazie projektu wnętrza. W przypadku restauracji i kawiarni, powinny znajdować się w dobrze oświetlonym miejscu, aby goście wiedzieli co jedzą. Miejsce musi być dostatecznie duże – goście muszą czuć się przy nim swobodnie i móc bez trudu odejść od stolika, nie potrącając niczego wokół. 

 

Goście lubią mieć zapewnioną prywatność, więc nie ustawiaj stolików zbyt gęsto koło siebie. Od liczby i profili spodziewanych klientów, zależy wielkość i liczba stołów. 

 

Warto kierować się również tym, czy łatwo będzie je utrzymać w czystości – takie meble będziemy często wycierać i przyjmować nowych gości, dlatego po szybkim wysprzątaniu powinny wyglądać idealnie. Stoły, które wymagają długiego szorowania zanim osiągną odpowiedni wygląd, będą mało funkcjonalne i trudne w utrzymaniu. Pracownicy będą musieli tracić dużo czasu na utrzymanie porządku. 

 

Drugim aspektem jest wygląd stołów. Podstawa do stołu jest mniej widoczna niż blat, ale jest również ważna – powinna być wytrzymała i pasować do blatu. Blaty najlepiej dopasować do stylu, w którym jest utrzymany lokal. Do nowoczesnych wnętrz mogą pasować designerskie, na przykład metalowe meble, natomiast jeśli fascynuje Cię skandynawski klimat, możesz wykorzystać okrągłe stoliki z drewnianymi, cienkimi nóżkami. Możesz również postawić na szklane stoły, jeśli nie chcesz kłaść na nich obrusów. Pamiętaj jednak, że muszą być wykonane z mocnego szkła, aby nie było widać na nich porysowań.

Wszystkie elementy otoczenia powinny tworzyć spójną całość. Dobrze jest, kiedy meble pasują również do charakteru lokalu i oferowanego menu. 

 

Jeżeli przygotowujesz się do wyposażenia kawiarni, wnętrza restauracji lub pubu, właściwym rozwiązaniem będzie wybór stołów o małym blacie. Są to miejsca, gdzie ludzie spotykają się przy kawie i ciastku czy na szybki posiłek w przerwie na lunch i nie wymagają dużego stołu. Ważne jest natomiast to, aby mebel był stabilny. Dobrym pomysłem jest więc wybór mocnej podstawy do stołu, którą może zamówić w sklepie Mebella. Możesz wybierać spośród szerokiej oferty podstaw z bazą mosiądzu, stali stali lakierowanej i nierdzewnej czy żeliwnej i różnymi kolumnami. Solidne stoliki na podstawie metalowej pozwalają na umieszczenie na nich krzeseł i łatwy dostęp do całej powierzchni podłogi.

 

Wybierając stół, weź pod uwagę takie czynniki jak wysokość stołu, ergonomia, szerokość blatu, kształt stołu i materiał wykonania.

 

Oprócz mebli, warto wspomnieć również o wybraniu odpowiedniego oświetlenia. W kawiarni światło może być delikatniejsze i przyciemnione, natomiast w restauracji powinno być mocniej widoczne. Wygląd jedzenia wpływa na doznania smakowe, dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio je zaprezentować. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here