Grill z wędzarnią? To idealny prezent dla domowych kucharzy, którzy chcą spróbować swoich sił z własnym wędzeniem. To jednocześnie sposób na dodanie sobie umiejętności i stworzenie, podłóg starych tradycji, własnego mięsiwa wędzonego. Magiczne i, czasami, bajecznie proste.
Grill z wędzarnią?
Bo zwykły grill to za mało! Miłośnicy letnich przygód z mięsem w tle zdecydowanie wolą sami przyrządzać pyszne dania, mając do dyspozycji grill i węgiel. Są też tacy, którzy zainteresowali się wędzeniem mięs, nie wiedzą jednak, jak się za to zabrać. Przede wszystkim i na początek – kilka ważnych słów o tym, czym jest wędzenie. Jest to sposób konserwacji mięsa. Głównym sprawcą tego zachowania jest wędzenie dymem, najczęściej dymem z drzew liściastych. Mięso „dojrzewa” w specjalnej komorze, dzięki czemu zmienia swój smak i wygląd, zdecydowanie na lepsze. Teoretycznie wydaje nam się, że ten proces odbywa się tylko i wyłącznie w warunkach specjalnych – nic podobnego. Dzięki grillom z wędzarnią każdy z nas może wcielić się w rolę właściciela wędzarni i przy domu, we własnym ogródku oddawać się wędzeniu mięsa.
Rodzaje grillu z wędzarnią
Rodzajów jest wiele, więc jest w czym wybierać. Można nawet, uwaga, samemu zbudować własny grill w ogrodzie, w wygodnym miejscu. I nie jest to wcale tak bardzo skomplikowana sprawa, jak się wydaje. Kiedy jednak nie jesteśmy stworzeni do ręcznych robótek w większym stopniu, polecamy przede wszystkim stojące, mobilne grille, połączone z systemem wędzenia. Taki grill można kupić już od pięciuset złotych, co nie jest dużym wydatkiem, biorąc pod uwagę praktyczność tego sprzętu. Plusem niewątpliwym jest właśnie to, że grill ten może zmieniać swoją pozycję, nie przeszkadzając domownikom w wypoczynku na świeżym powietrzu. Można go przenieść w miejsce, gdzie do nikogo nie dojdzie swąd dymu, dzięki czemu w spokoju będzie można oddawać się wędzeniu. A raczej pilnować, by mięsko wędziło się w dobrych warunkach. Dlaczego by więc w następne wakacje nie spróbować i nie zakupić takiego sprzętu?