Płytki podłogowe dostępne są w wielu kolorach, wzorach i wymiarach. Czym kierować się podczas wyboru płytek podłogowych do kuchni? Sprawdzamy, jaki rozmiar płytek najlepiej wybrać, na jakie parametry zwrócić uwagę.

Dlaczego warto wybrać płytki na podłogę w kuchni?

Płytki są trwałym, łatwym do utrzymania w czystości materiałem. Nie odbarwiają się pod wpływem promieniowania UV, są odporne na zmienne temperatury, nie pochłaniają wilgoci. Płytki podłogowe są praktycznym wyborem do wszystkich wnętrz, doskonale sprawdzą się także w kuchni. Podczas gotowania często zdarza się coś rozlać, trudno uniknąć zachlapań. Podłoga wykonana z płytek jest trwała, odporna na uszkodzenia, łatwa do utrzymania w czystości, więc przez wiele lat będzie nas cieszyć niezmienionym wyglądem.

Rodzaje kuchennych płytek podłogowych

Płytki na podłogę dostępne są w wielu kolorach, dzięki czemu bezproblemowo dopasujemy kolor, wzór, fakturę do pozostałego wyposażenia, czy koloru ścian. Dużą popularnością cieszą się płytki drewnopodobne, które wiernie odwzorowują rysunek drewna. Tego rodzaju płytki dobrze sprawdzą się w otwartych kuchniach połączonych z jadalnią, czy salonem. W takim przypadku możemy zastosować jeden rodzaj płytki we wszystkich pomieszczeniach. Kolejną grupą produktów, często wybieranych do kuchni są gresy w neutralnych barwach. Białe, szare, czy kremowe odcienie płytek kuchennych pozostawiają nam dużo swobody aranżacyjnej. W łatwy sposób połączymy je z dowolnym kolorem zabudowy meblowej i pozostałym wyposażeniem.

Do wyboru mamy płytki wykonane z różnych materiałów: gresu, terakoty, glazury, klinkieru. Najczęściej w kuchni stosujemy płytki gresowe, które dobrze sprawdzają się w trudnych pomieszczeniach. Przed zakupem warto zapoznać się ze specyfikacją techniczną, rodzajami i właściwościami płytek gresowych.

W kuchni otwartej na salon możemy zastosować płytki drewnopodobne, które stworzą spójną przestrzeń.

Jak dobrać płytki do kuchni?

W kuchni dobrze sprawdzą się płytki rektyfikowane, które umożliwiają zastosowanie minimalnej fugi. Dzięki temu uzyskamy niewielkie spoiny, które zawsze są najtrudniejszym elementem do czyszczenia na podłodze.

Antypoślizgowość

Podłoga w kuchni powinna być bezpieczna, dlatego poza aspektami wizualnymi, należy zwrócić uwagę na parametry techniczne. Ważną kwestią jest antypoślizgowość, którą oznaczamy symbolem R i cyfrą. Im większa cyfra widnieje w karcie technicznej, tym płytka ma bardziej atypoślizgową powierzchnię. Płytki kuchenne z oznaczeniem poniżej R9 mają śliską powierzchnię, nie powinny być stosowane w kuchni. Do kuchni polecamy kolekcje z oznaczeniem R9, R10, R11, które zapewnią nam bezpieczne użytkowanie. Dobrze sprawdzą się płytki o matowym wykończeniu.

Ścieralność płytek

Kolejnym parametrem, istotnym podczas wyboru płytek do kuchni jest ścieralność, oznaczana cyframi. W tym przypadku im wyższa klasa ścieralności gresu tym lepiej. Do kuchni najczęściej wybieramy III i IV klasę ścieralności.

Płytki podłogowe możemy dobrać kolorystycznie do rodzaju zabudowy meblowej.

Rozmiar płytki, a powierzchnia kuchni

Płytki podłogowe dostępne są w wielu rozmiarach i kształtach. Jaki format będzie najlepszy do naszej kuchni? Zacznijmy od przeanalizowania układu naszej kuchni i wymiarów. Postarajmy się dobrać taki wymiar płytki, który umożliwi jak najmniejszą ilość docinek. W przypadku kuchni połączonej z salonem zacznijmy układać płytkę od miejsca styku z panelem, czy drewnianą podłogą. Postarajmy się tak zaplanować rozmieszczenie płytek, żeby wszystkie ew. docinki znalazły się w mało widocznych miejscach, np. pod zabudową kuchenną.

Wybierając rozmiar płytki, weźmy pod uwagę plan naszej kuchni. W przypadku wnętrz na planie prostokąta, bez wnęk i krzywizn większość płytek będzie się dobrze prezentować. Często można się spotkać z opinią, że do małych kuchni należy wstawiać mniejsze formaty płytek. Nic bardziej mylnego. Mały format wiąże się z większą ilością fug i finalnie, biorąc pod uwagę całą aranżację, wiele spoin na podłodze sprawia, że podłoga staje się głównym elementem aranżacji. Większe formaty płytek, przy zastosowaniu minimalnej fugi tworzą jednolitą taflę.