Kuchnia na poddaszu – jak ją funkcjonalnie urządzić?

Urządzenie funkcjonalnej kuchni na poddaszu to nie lada wyzwanie. W końcu ograniczają nas skosy, a do tego dochodzi jeszcze stosunkowo niski sufit. Czy w takich warunkach można stworzyć praktyczną i wygodną kuchnię? Podpowiadamy, jak zorganizować kuchnię na poddaszu i przekształcić uciążliwe skosy w jej największy atut.

Wbrew pozorom kuchnia urządzona na poddaszu może być równie jasna i praktyczna, co ta na piętrze. Wcale nie musimy też rezygnować z nowoczesnych i stylowych rozwiązań, a nietypowy układ ścian i pozornie problematyczne skosy łatwo wykorzystać na korzyść całej aranżacji. Specyfika poddasza daje nam większe pole do popisu, zachęca do stworzenia czegoś niebanalnego i wyjątkowego. Jak wykorzystać ten potencjał?

Od czego zacząć aranżację kuchni na poddaszu?

Jeśli planujemy urządzenie kuchni na poddaszu, to już na etapie projektowania domu warto zadbać o kilka kwestii. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że najważniejszym elementem aranżacji będzie okno, które wpuści do wnętrza nieco dziennego światła i tę szczególną atmosferę, której nie zastąpi żadne światło sztuczne. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście okno dachowe, które dobrze doświetla całe pomieszczenie oraz poprawia komfort pracy przy blatach roboczych. Okna tego rodzaju są także dość praktyczne, zapewniają dobrą wentylację i możliwość szybkiego przewietrzenia kuchni podczas przyrządzania posiłków. Dobrze dobrane okno dachowe może też optycznie powiększyć przestrzeń i zrównoważyć wizualnie ciężkie skosy.

Jakie meble wybrać do kuchni na poddaszu?

Dobór mebli do kuchni na poddaszu to z pewnością najtrudniejsze zadanie, ale nie sprawia już tyle trudności, jeśli zdecydujemy się na kuchnie zaprojektowaną na wymiar. Nietypowe skosy uniemożliwiają wykorzystanie standardowych szafek wieszanych, nie wszędzie też da się postawić szafki stojące, zamontować kuchenkę, zlewozmywak czy postawić lodówkę. Każdy mebel i element wyposażenia AGD powinien znaleźć się odpowiednim miejscu, tak aby optymalnie wykorzystać całą dostępną przestrzeń. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie zabudowa sprzętów AGD, dzięki czemu meble kuchenne będą idealnie dopasowane do ograniczonego metrażu. Taka zabudowa pozwoli zagospodarować wszystkie zakamarki poddasza w bardziej przemyślany sposób i zapewni nam większą swobodę aranżacji. Wewnątrz szafek kuchennych warto umieścić nowoczesne systemy porządkowania przestrzeni, takie jak pojemne kosze cargo, wysuwane kosze do segregacji odpadów czy organizery. Dobrym rozwiązaniem do kuchni na poddaszu będą także półki z drzwiczkami otwieranymi do góry, których skrzydła nie będą zahaczać o skosy.

Pomysły na wykorzystanie skosów na poddaszu

Ściany pod skosami wcale nie muszą być puste. Sposób ich wykorzystania zależy jednak od wysokości ścianki kolankowej, znajdującej się bezpośrednio pod skosem. Jeśli wysokość ta nie przekracza 85 cm, to dostępną przestrzeń najlepiej zaadaptować pod niskie szafki na przechowywanie takich przedmiotów, których nie używamy zbyt często. Może być to na przykład zastawa stołowa, roboty kuchenne czy blachy do pieczenia ciast. Strefę roboczą lepiej urządzić przy pełnowymiarowej ścianie lub pomyśleć o wyspie kuchennej z blatami, kuchenką i zlewozmywakiem. Więcej możliwości dają także ścianki kolankowe o wysokości co najmniej 120 cm, przy których zmieści się stół jadalny lub otwarte półki, na których wyeksponujemy elegancką zastawę, książki kucharskie czy inne elementy dekoracyjne. Sprzęty, takie jak lodówka czy kuchenka z okapem powinny stanąć przy pełnowymiarowej ścianie.

Dekoracje do kuchni na poddaszu

Kuchnię na poddaszu można urządzić w dowolnym stylu aranżacyjnym, ale ze względu na specyfikę wnętrza warto trzymać się jasnych kolorów. Wskazane będą też lekkie, zwiewne tkaniny, subtelne wzory i dekoracje, które nie przytłoczą pomieszczenia. Skosy powinny być główną ozdobą kuchni, a jeszcze ciekawiej wyeksponujemy je za pomocą drewnianych belek sufitowych czy ściany z cegły. Kolory, które najlepiej sprawdzą się w kuchni na poddaszu to pastele, delikatne błękity, żółcienie, stonowana kość słoniowa albo odcień budyniowy. Całość warto ocieplić dodatkami, takimi jak doniczki z ziołami i roślinami, książki kucharskie czy elementy zastawy stołowej.