naczynia-ceramiczne

Większość z nas codziennie rano przemywa twarz nad ceramiczną umywalką. Ceramiczne płytki chłodzą stopy latem i ozdabiają ściany łazienki, chroniąc je przed wilgocią. Uprawiamy rośliny domowe w doniczkach z ceramiki. Jeśli by tak rozejrzeć się po mieszkaniu, to ceramika będzie obok plastiku najczęściej występującym w nim materiałem. Chociaż nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę.

Ceramika służy człowiekowi od kilkunastu tysięcy lat. Tradycyjna ceramika to wypalony w piecu wyrób z gliny. Obecnie natomiast nazywamy tym mianem także przedmioty z innych tworzyw obrobionych w temperaturze kilkuset stopni. I chociaż nie używamy już glinianych garnków w pierwotnej formie, to wielu z nas ma mnóstwo ceramiki w wyposażeniu kuchni.

Ceramiczne naczynia rządzą w kuchni

Niezwykle cenna i elegancka porcelana, to nic innego jak szlachetna odmiana ceramiki. Nieszkliwiona lekko prześwieca i ma biały kolor. Poprzez szkliwienie można osiągnąć różne, bardzo artystyczne efekty. Glina jest bardzo plastyczna, wyroby porcelanowe cechują wymyślne formy i kształty. 

– “Ceramika występuje w kuchni najliczniej w postaci garniturów do kawy i herbaty oraz zastawy stołowej. Wiele rodzin traktuje zastawy porcelanowe jak skarb i przekazuje z pokolenia na pokolenie” – informuje ekspert z firmy Porcelana24.pl 

Obok porcelany w kuchni znajdziemy ceramiczne przedmioty wykonane z fajansu czy terakoty. Współczesne garnki mogą być w całości wykonane z ceramiki lub mieć ceramiczną powłokę. Jedne będą służyć do pieczenia i zapiekania, drugie do smażenia i gotowania na ogniu. Obok nich należy wspomnieć o brytfankach i naczyniach żaroodpornych, a także misach czy ozdobnych talerzach.  Stosunkowo świeżym wyrobem są noże ceramiczne.

Wady i zalety ceramiki w kuchni

Najważniejszą cechą ceramiki jest odporność na gorąco. Garnki w całości ceramiczne służą do pieczenia w wysokich temperaturach. Po upieczeniu pozwalają na dłuższe zachowanie temperatury potraw, tak żeby nie trzeba było odgrzewać obiadu spóźnionemu domownikowi. Produkty podsmażane na ceramicznych powłokach nie przywierają, co ułatwia czyszczenie. Podobnie rzecz ma się z ceramicznymi nożami. Produkty do nich nie przywierają, przez co łatwo się kroi np. ugotowanego ziemniaka do sałatki. Wszystkie naczynia porcelanowe cechuje nietuzinkowy wygląd. Poprzez szkliwienie można osiągnąć ciekawe i żywe efekty kolorystyczne. A wiadomo, że jemy przede wszystkim oczami. Posiłki przyrządzone i podane w pięknych naczyniach smakują jeszcze lepiej. Jedyną wadą ceramicznego sprzętu jest kruchość materiału, dlatego trzeba z nim postępować ostrożnie i chronić przed upadkiem. Ceramicznym nożem kroimy stosunkowo miękkie i kruche produkty, inaczej mogą ulec uszkodzeniu. Zasada dbania o naczynia obowiązuje przy każdym tworzywie, więc nie są to duże wady.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here